Quo vadis, Domine? Incotro, Doamne?

Hai sa ignoram ce nu ne convine si sa ii tragem pe toti dupa noi!

Cam asta e mentalitatea alor mai mari din biserica crestin (asa zisa)-ortodoxa. Va rog sa nu ma urati, de fapt nu trebuie sa imi fac griji in aceasta privinta, ca doar fiind atat de fideli doctrinei crestine, nu va puteti uri aproapele. Eu nu urasc pe nimeni, dar sunt anumite lucruri, cam multe, care ma deranjeaza, ba chiar ma scarbesc.

Urmand teoria multi da’ prosti biserica a inventat atatea nenorociri si ineptii de-a lungul timpului, ca imi vine sa ma crucesc, mie care nu cred in semnul crucii (decat ca si motiv decorativ). Chiar si acum imi amintesc discutiile din liceu cu profesorul de religie, discutii in contradictoriu bineinteles, unde argumentele mele erau biblice iar ale lui bazate pe „sfanta traditie”. Ce e sfanta traditie si cum de a devenit ea mai importanta decat Cuvantul Domnului?

Tradiţia sfântă este învăţătura dată de apostoli primilor episcopi, iar aceştia celor de după ei până astăzi, prezentă în definiţiile sinoadelor ecumenice, în scrierile Sfinţilor Părinţi şi în cărţile de slujbă ale Bisericii.

Ok, inteleg ca pana la Scrierea sfintelor Evanghelii a trecut ceva timp si invatatura lui Hristos trebuia impartasita, dar cum vine asta cu sinoadele ecumenice si Sfintii Parinti? Pai imi spuneti mie ca scrierile unui mare preot au aceeasi valoare ca si ceea ce este inspirat de la Dumnezeu si scris de catre alesii sai sub inspiratie divina? Imi spuneti mie ca (,) cartile de slujba ale bisericii au aceeasi valoare? Pai daca e asa, tot ce este cuprins in aceste carti de ce nu a fost inspirat de catre Dumnezeu celor care au scris Noul Testament? Si daca raspunsul vostru este „pentru ca aceste scrieri transmit acelasi mesaj ca si Noul Testament”, atunci de ce au mai fost scrise? Si nu, aceste scrieri nu sunt conforme cu Sfanta Scriptura, si nu trebuie decat sa cititi ca sa observati, clar ca lumina zilei.

Ce m-a apucat pe mine sa scriu pe tema asta azi? Pentru ca am citit un articol pe Sacciv’s Weblog despre cum biserica ortodoxa a schimbat calendarul si a decis ca duminica sa fie prima zi a saptamanii. Deci un lucru asa de important poate fi schimbat asa de usor de catre biserica? Inseamna ca si alte lucruri sufera schimbari de-a lungul timpului, ceea ce vine ca si argument ce confirma faptul ca de la invatatura lui Isus Christos si pana la ce te invata popa la Biserica este cale lunga si serpuitoare.

Din Biblie reiese foarte clar ca Isus a inviat in prima zi a saptamanii si nu in ultima, asa cum o sarbatoreste biserica ortodoxa. El nu a inviat in ziua de odihna ci in ziua urmatoare.

Ma uimeste tare usurinta cu care se schimba calendarul crestin ortodox, dar si orbirea vruta si imbratisata cu toata fiinta de anumiti crestini care ignora pasaje biblice intregi, pentru..nici nu stiu pentru ce motiv. Bineinteles ca de-a lungul timpului multe s-au schimbat in „sfanta traditie” din motive politice, ca doar biserica a fost mereu aliata puterii politice, si religia a fost mereu un mijloc extrem de eficient de manipulare a maselor.

M-am lamurit cu „sfanta traditie”. Din cauza ei am fost obligata la varsta de 9 ani (cand inca nu aveam putere de judecata si de decizie asupra propriei persoane; precizez ca asta s-a intamplat intr-o excursie scolara) sa pup o cutie care cica adapostea moastele lu’ nu-stiu-cine, fapt care acum ma dezgusta! Din cauza ei am fost certata de anumite persoane relativ apropiate mie la un moment dat, pentru ca „am vorbit asa despre candela, ca ceara e sfanta de la Domnul Dumnezeu”! Nu stiam ca acum ne inchinam si cerei! Ce mai urmeaza? Quo vadis, Domine?

Luca 23:55
Femeile, care veniseră cu Isus din Galilea, au însoţit pe Iosif; au văzut mormântul şi felul cum a fost pus trupul lui Isus în el,
Luca 23:56
s-au întors, şi au pregătit miresme şi miruri. Apoi, în ziua Sabatului, s-au odihnit, după Lege.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s